historik

Historik

Året är 1908. På ett varv nära Svendborg i Danmark hamras de sista spikarna fast i den tremastade bramsegelskonaren Ellen. Skeppsbyggmästaren N P Petersen lägger en sista hand på sitt mästerverk, skutan som han har döpt efter sin bortgångna dotter. Nära två decennier senare styr hon seglen mot sin nya hemmahamn – Skärhamn. Det är där som historien om Lady Ellen tar sin början.

Efter en tid kliver en ung jungman ombord på Ellen, han blickar upp mot de tre masterna och en dröm tar form i hans tankar. 1964 ser han Ellen lämna Skärhamn för sista gången, hon åker ut på okända vatten och försvinner. Den unge mannen var, den idag välkände, redaren Lars Johansson. Många år efter att Ellen gick förlorad levde hennes minne kvar hos Lars och en dag kom dagen som han hade väntat på. Med Ellens gamla ritningar i handen klev han in på Kockums Varv i Malmö och med hjälp av ett stort stycke överblivet ubåtsstål skapades hans dröm – Lady Ellen.

historiaellen3

I henne möter det förflutna nuet.  Historiens vingslag och arv känns i den hundra år gamla designen och den moderna konstruktionen är idealisk för den perfekta segelupplevelsen på 2000-talets vatten. Sedan sjösättningen 1982 har hon korsat Atlanten sexton gånger, ridit ut stormar i Karibien och en cyklon på Bermuda, seglat i Västindien, USA, Kanada och Medelhavet och vilat upp sig i italienska San Remo. Det var där som Bertil Karlsson fann henne och det blev början på en 18 år gammal kärlekshistoria när hon följde med honom hem till Slussen på Orust. Tillsammans med sin familj byggde Bertil upp den form av verksamhet som idag bedrivs på Lady Ellen – bröllop och konferenser.

historialadyellen4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lady Ellen tar sig lätt in i människors hjärtan och i slutet av 2010 hittade hon hem till en ny familj från Skärhamn och Göteborg. Den nya hemmahamnen blev Skärhamn på Tjörn – platsen där tanken om henne en gång blev till.

Lady Ellen är en av världens vackraste segelskutor och en sak är säker; ingen lämnas oberörd när hon seglar förbi.